NUFFNANG

Monday, August 9, 2010

Potato au gratin

BAHAN – BAHAN

3 biji kentang

½ tsp mentega

½ tsp bawang putih

½ cwn whippin cream

½ cwn susu segar

1 tangkai herba rosemary ( segar )

1 tbsp parmesan cheese

50 gm mozzarella cheese


CARA MEMBUAT

- Buang kulit kentang dan potong kentang nipis – nipis.

- Rendam kentang yang telah dipotong di dalam air.

- Panaskan pan, masukkan butter dan sauté bawang putih.

- Masukkan rosemary segar yang telah dicincang,kacau sehingga naik bau.

- Masukkan susu segar kacau sebati dan masukkan whipping cream.

- Kacau sehingga pekat.

- Masuukan parmesan cheese, kacau lagi sehingga pekat dan perasakan.

- Gris bekas aluminium dengan sedikit mentega, susun kentang dipermukaan bekas.

- Curahkan sedikit sos yang telah dimasak tadi di atas kentang yang telah disusun. Ulang langkah ini sehingga penug bekas tersebut.

- Bahagian atas hendak diakhiri dengan sos dan ditabur dengan mozzarella cheese.

- Bakar selam 30 minit sehinnga kentang empuk.

No comments:

Post a Comment