Nasi Lemak
Bahan-bahan
2 cawan beras wangi
2 cawan air
1 camca kecil garam
3 camca besar santan pekat
2 camca besar minyak masak
1 helai daun pandan disiat dan disimpul
1 inci halia tua dihiris kasar-kasar senang nak keluarkan
1 biji bawang besar dihiris
1 batang serai
Cara-cara :
· Basuh beras dan toskan
· Masuk beras ke dalam rice cooker bersama-sama dengan kesemua bahan diatas
· Masak sepertimana masak nasi putih biasa. Kareh nasi supaya nasi tidak berketul-ketul
· Siap untuk dihidangkan.
Sambal Tumis Ikan Bilis
10 biji cili kering, direndam dalam air panas
2 genggam ikan bilis dikopek dan dibasuh.
5 biji bawang merah
1 biji bawang besar dipotong bulat-bulat
2 ulas bawang putih
½ inci belacan
½ camca kecil pes asam jawa
Garam dan gula.
Minyak untuk menumis.
Cara-cara :
· Ambil segenggam ikan bilis dan goreng hingga garing dan toskan
· Kisar cili kering,bawang merah, bawang putih, segenggam ikan bilis dan belacan
· Tumis bahan-bahan kisar hingga garing dan pecah minyak
· Masukkan gula,garam,asam jawa dan bawang besar yang dipotong bulat-bulat.
· Masak sehingga pecah minyak dan bawang besar menjadi layu dan lembut
· Masukkan ikan bilis yang digoreng dan angkat.
** Untuk mendapatkan ikan bilis garing, ikan bilis hendaklah digoreng segera selepas dibasuh.
Ayam Goreng Berempah
6 ketul ayam (saya guna kepak dan peha sahaja)
3 batang serai-dipotong halus-halus
4 ulas bawang putih
3 inci halia
Serbuk rempah ayam goreng (boleh dibeli dipasar,warna kekuning-kuningan)
Cara-cara:
· Tumbuk serai,bawang putih dan halia hingga lumat.
· Perap ayam dengan bahan-bahan yang telah ditumbuk,serbuk rempah dan garam sekurang-kurangnye 4 jam (saya selalu perap malam sebelum tidur untuk sarapan pagi)
· Panaskan minyak dan goreng ayam dengan kaedah terendam sehingga garing.
· Angkat dan hidangkan bersama nasi lemak.
*** Bahan-bahan lain yang perlu disediakan ikan bilis goreng,kacang tanah goreng, telur goreng atau telur rebus dan timun.
Ketuk serai untuk dimasak bersama nasi. Untuk lebih wangi ayam goreng berempah tu...masukkan 2-3 helai daun pandan yang disimpul dan digoreng bersama-sama ayam.
ReplyDelete