Monday, August 9, 2010
Creamy chicken soup
BAHAN – BAHAN:
2 cawan Air
1 ½ tbsp Serbuk stok ayam segera
2 cawan Cooking cream ( whipping cream )
1 cawan Susu segar
2/3 tbsp Tepung gandum
1 ketul Dada ayam ( direbus )
Secubit Garam
Secubit Lada sulah
CARA – CARA.
- Bancuh serbuk stok ayam bersama air sehingga larut.
- Masukkan kedalam pot, masukkan bersama susu segar,dan whipping cream.
- Masakkan bahan – bahan sehingga sebati.
- Pastikan api sederhana semasa memasak sup ini.
- Apabila bahan – bahan sebati, tuang sedikit cecair yang dimasak tadi kedalam mangkuk yang berisi tepung.
- Pukul bahan tersebut sehingga sebati dan tidak berketul.
- Masukkan kembali kedalam periuk dan masak sehingga pekat. dan perasakan sup dengan hirisan dada ayam, garam dan lada sulah.
- Hidangkan sup di dalam mangkuk sup.
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment