NUFFNANG

Monday, August 9, 2010

Creamy chicken soup


BAHAN – BAHAN:

2 cawan Air

1 ½ tbsp Serbuk stok ayam segera

2 cawan Cooking cream ( whipping cream )

1 cawan Susu segar

2/3 tbsp Tepung gandum

1 ketul Dada ayam ( direbus )

Secubit Garam

Secubit Lada sulah

CARA – CARA.

- Bancuh serbuk stok ayam bersama air sehingga larut.

- Masukkan kedalam pot, masukkan bersama susu segar,dan whipping cream.

- Masakkan bahan – bahan sehingga sebati.

- Pastikan api sederhana semasa memasak sup ini.

- Apabila bahan – bahan sebati, tuang sedikit cecair yang dimasak tadi kedalam mangkuk yang berisi tepung.

- Pukul bahan tersebut sehingga sebati dan tidak berketul.

- Masukkan kembali kedalam periuk dan masak sehingga pekat. dan perasakan sup dengan hirisan dada ayam, garam dan lada sulah.

- Hidangkan sup di dalam mangkuk sup.



No comments:

Post a Comment