DONUT SURIA
By courtesy of Puan Suria Insani of Resipi.Net & Hana
Bahan A
- 3 cawan tepung gandum
- 3 sudu besar susu tepung
- 3 sudu besar lelemak sayuran (shortening)
- 3 sudu besar gula caster
- 200ml air suam
- 2 sudu teh instant yeast
- => 20ml air tambahan jika perlu, bergantung kepada jenis tepung.
- Satukan semua Bahan A. Masukkan bancuhan Bahan B ke Bahan A. Masukkan air tambahan jika perlu. Kemudian uli doh hingga licin dan lembut.
- Terus terap atau bulat-bulatkan dan letak inti pilihan (saya perap dulu bila dah naik dua kali ganda baru terap)
- Perap hingga naik dua kali ganda, lebih kurang 30 minit (bergantung pada suhu sekeliling)
- Goreng dengan api sederhana hingga warna coklat keemasan.
- Salut dengan gula aising/gula caster atau pun dicelup dengan coklat .
No comments:
Post a Comment