Recipe from mat gebu
RESEPI NUE NAM TOK@GRILL DAGING PEDAS
Bahan-bahan
Bahan A
- 250 g daging batang pinang
- 1 camca besar kicap
- 1/2 camca teh gula
- 1/2 camca teh garam
- 1/2 camca teh lada hitam, tumbuk halus
- Bahan B
- 5 biji bawang merah, dihiris
- 1/2 cawan daun pudina, diracik
- Hirisan daun saderi@daun ketumbar
- Hirisan daun bawang
- 2 camca besar gula (saya letak 1 camca besar)
- 2 camca besar sos ikan
- 2 1/2 camca besar jus limau nipis (atau ikut selera masing2)
- Hirisan halus cili padi secukupnya @ dried chili flakes
- 1 biji tomato, dihiris kecil
- Gaul semua bahan2 A, dan perap 30 minit, kemudian grill hingga masak. Sejukkan dan hiris nipis, ketepikan.
- Satukan semua bahan2 B, masukkan daging tadi dan gaul rata, sesuaikan rasa.
- **** saya tambah coarse black pepper & sedikit olive oil .
No comments:
Post a Comment