NUFFNANG

Sunday, August 8, 2010

Kari Daging




KARI DAGING

400 gm   daging batang pinang
2             biji kentang di potong dadu
2             biji tomato dipotong
5             camca besar serbuk kari daging...saya menggunakan serbuk kari jenama adabi
10           ulas bawang merah *
5             ulas bawang putih   *
1             inci halia *
Kisar bahan-bahan yang bertanda *
1             tangkai daun kari
sedikit air asam jawa...saya menggunakan asam jawa Adabi-seedless tamarind paste
1/2 kotak santan...saya menggunakan santan jenama Harmuni
garam secukup rasa.

Bahan-bahan rempah
1 batang kayu manis
1 kuntum bunga lawang
5 kuntum bunga cengkih
3 biji buah pelaga

Cara-cara:
Panaskan minyak masukkan daun kari serta bahan-bahan rempah sehingga naik bau.
Masukkan bahan yang telah di kisar sehingga naik bau.
Masukkan serbuk kari yang dibancuh dengan sedikit air sehingga pecah minyak
Kuantiti rempah kari dan santan boleh suaikan ikut citarasa...kalau ikut resipi ini kuah pekat & pedas  tapi kurang lemak.
Masukkan daging kacau sehingga daging bertukar berwarna coklat (daging dah kecut).
Masukkan air dan apabila daging hampir masak masukkan kentang dan asam jawa perasakan dengan garam.
Jika suka boleh juga masukkan daun ketumbar sebelum tutup api.

Hidangkan panas-panas.

No comments:

Post a Comment