NUFFNANG

Thursday, August 12, 2010

Mee Hailam

Made this for berbuka puasa today. As usual recipe is taken from Mat Gebu .

BAHAN-BAHANNYA :-)
1.5 liter air rebusan tulang lembu@ayam ( I use chicken cube only 1 1/2 cubes)
1 keping dada ayam, dihiris (tak letak)
1/2 cawan isi udang
1 keping fish cake, dihiris (lupa nak letak !!!! )
1 cawan potongan bunga kobis
1 cawan hirisan campuran capsicum merah, kuning dan hujau (tak letak...sbb takde)
3 pokok sawi bok choy, dibersihkan dan disiang
1 biji tomato, belah empat
1/3 batang kobis, belah 2 dan hiris serong
2 ulas bawang putih, cincang halus (I put 4 ulas)
3 camca besar sos tiram
1 camca teh kicap pekat
3/4 camca teh serbuk lada hitam
1 camca teh tepung jagung*
1/4 cawan air*(*dibancuh hingga rata)
Garam secukup rasa
* Saya tambah 2 camca besar cili sos@tomato sos
*Saya tambah sedikit gula dalam 1/2 camca besar

BAHAN LAIN :-)
500 g kuey teow (Saya guna mee kuning ..celur & toskan. Kalau nak terus makan lepas basuh mee boleh terus masukkan dalam kuah dan renehkan sekejap)
1/2 camca teh minyak bijan (Saya letak dalam kuah)
Hirisan daun bawang, untuk hiasan
Bawang goreng, untuk hiasan
Cili hijau jeruk (Saya makan dengan hirisan cili padi.....sedappppnyeeee)

CARA MEMBUATNYA :-)
  1. Panaskan sedikit minyak dalam kuali, tumis bawang putih hingga harum, masukkan daging ayam dan lobak merah, kacau rata. Tambah sos tiram, kicap pekat dan serbuk lada hitam, sos cili @ sos tomato, gula,gaul dan tuang stok air rebusan tulang. Biar mendidih.
  2. Masukkan udang, bunga kobis dan fish cake. Biar sekejap dan tuang bancuhan tepung jagung, kacau rata dan masukkan tomato, sawi bok choy dan juga garam secukup rasa. Masak sekejap dengan api perlahan hingga kuah memekat. Matikan api.
  3. Panaskan kuali non-stick, masukkan kuey teow tadi bersama minyak bijan dan kacau pantas selama 30 saat. Matikan api dan alih ke dalam mangkuk hidangan. Tuang kuah tadi dan hias dengan taburan daun bawang dan bawang goreng. Hidangkan bersama cili hijau jeruk...

No comments:

Post a Comment