NUFFNANG

Wednesday, August 11, 2010

Cara Berlauk


Resipi daripada dapur Mat Gebu

BAHAN INTI :-)
200 g daging cincang
1/2 inci halia*
2 ulas bawang putih*
3 biji bawang merah kecil*(*ditumbuk lumat)
1 camca besar rempah kari daging
1 camca besar sos tiram
1/2 camca teh serbuk cili
1 - 2 camca teh kicap cair
1 cawan air
Sedikit gula

BAHAN KUIH :-)
150 g tepung gandum
2 biji telur gred A
125 ml santan pekat (boleh ganti dengan susu cair)
200 ml air
Secubit garam
Beberapa titik pewarna kuning/serbuk kunyit
1/4 cawan minyak sayur (nak tambah kolestrol, boleh guna mentega cair!!)

BAHAN TABUR :-)
Hirisan daun sup/daun bawang
Hirisan cili merah
Bawang goreng

CARA MEMBUATNYA :-)
  1. UNTUK INTI :- Panaskan sedikit minyak dalam kuali, tumis bahan2 tumbuk lumat hingga harum, masukkan sos tiram, serbuk cili dan rempah kari, kacau rata dan tambah sedikit air. Tambah daging dan kacau rata.Tuang lebihan air dan masak hingga kering, tambah sedikit gula dan1 camca teh kicap cair, kacau rata dan rasa jika perlu tambah lagi kicap cair. Angkat dan sejukkan.
  2. UNTUK ADUNAN KUIH :- Satukan semua bahan2 untuk kuih, kacau dengan whisk hingga semua rata dan sebati. Tapis adunan dan ketepikan sebentar.
  3. UNTUK KUIH CARA :- Panaskan acuan kuih cara (acuan kuih baulu) atas dapur, gunakan api kecil, lenser acuan dengan sedikit minyak masak. Bila panas, tuang bancuhan 3/4 penuh, masukkan 1/3 camca teh inti (ikut saiz kuih, kalau saiz besar letak lebih) dan tabur cili, hirsian daun sup/daun bawang dan bawang goreng. Tutup acuan dan biar masak 4 - 5 minit hingga permukaan kuih menjadi pucat dan bahagian bawahnya perang keemasan. Angkat kuih dan ulangi hingga habis. Hias ikut suka sebelum dihidangkan...
*** nak bakar dalam oven pun boleh tak payah tutup bahagian atas acuan.

No comments:

Post a Comment