NUFFNANG

Monday, August 9, 2010

Seafood Chowder Soup





BAHAN – BAHAN :

200 gm udang
2 ekor sotong
1 liter stok ikan
• Veloute sauce (stock + roux)
1 tsp bawang putih (dicincang)
½ cawan whipping cream
Garam
Lada sulah
150 gm white mirepoix (onion,celery.leek)



ROUX
- 150 gm tepung gandum
- 150 gm mentega


CARA-CARA :

- Panaskan minyak di dalam pot, masukkan bawang putih dan white mirepoix,udang yang telah dicincang,   masakkan hingga sebati.

- Masukkan stok ikan.

- Masak roux,panaskan mentega dan masukkan tepung gandum sehingga kental.

- Masukkan roux kedalam sup tadi,kacau dengan menggunakan whisk sehingga sup pekat dan tidak berketul – ketul.

- Masukkan whipping cream,udang dan sotong. Perasakan sup.

No comments:

Post a Comment