NUFFNANG

Thursday, August 19, 2010

Sambal Udang Petai


Had this for berbuka puasa with hot steamed rice.......yummy!!!!

Ingredients

10 tangkai cili kering direndam dalam air panas hingga lembut, basuh dan toskan *
5   ulas bawang merah *
2   ulas bawang putih *
1   ulas bawang besar dipotong bulat-bulat *
Kisar bahan-bahan yang bertanda *
1/2 camca kecil pes asam jawa
1    camca besar sos tiram
garam dan gula
1/2 kilo udang
1/2 cawan petai dibelah dua.....(kadang2 ada ulat dalam petai)
Minyak untuk menumis

Bahan-bahan

Tumis bahan-bahan kisar hingga garing dan naik bau
Masukkan sos tiram, gula, garam dan asam jawa kacau hingga sebati
Masukkan udang dan bawang besar kacau hingga udang masak...udang masak apabila bertukar warna merah dan badan udang melengkung
Masukkan petai dan angkat...kalau suka petai lembik masak lama sikit baru angkat
Hidangkan dengan nasi panas...Syiokkkkkk

No comments:

Post a Comment