NUFFNANG

Saturday, August 21, 2010

Rendang Daging



Bahan-bahan

1   kilo daging dipotong nipis-nipis dan ditoskan air
10-15 tangkai cili kering, rendam dalam air panas *
10 ulas bawang merah *
5   ulas bawang putih  *
3   inci halia *
2   inci lengkuas *
5  batang serai  *
2  inci kunyit...boleh guna serbuk kunyit je! *
6  biji buah keras

Kisar bahan-bahan yang bertanda *
 
1/2  biji kelapa parut dibuat kerisik
santan daripada 2 biji kelapa atau 2 kotak santan Harmuni
1 inci gula melaka
2 keping asam gelugor di basuh
2 helai daun limau purut di koyak-koyakkan buang tulang daun yang ditengah-tengah
1 helai daun kunyit dimayang halus-halus
Minyak untuk menumis

Cara-cara

Tumis bahan-bahan kisar dan daun limau purut hingga naik bau dan pecah minyak
Masukkan daging dan kacau rata masak hingga daging kecut..berwarna coklat
Masukkan santan, kerisik,gula melaka...masak hingga kuah agak pekat
Masukkan asam gelugor dan garam ....masak hingga daging lembut dan hingga ke tahap kepekatan kuah yang dikehendaki
Hidangkan dengan nasi, nasi impit, lemang atau pulut kuning.






1 comment: