NUFFNANG

Friday, August 13, 2010

BUBUR GANDUM JAGUNG..BEST IN THE WORLD..




BAHAN - BAHAN :

1 cawan gandum (bijirin)
1 kotak santan
2 -3 tongkol jagung segar
gula pasir
gula melaka
garam
**sukatan gula terpulang mengikut citarasa**
daun pandan
air

CARA MEMBUAT :
- basuh bijirin gandum dan rebus bijirin gandum selama 15 minit sehingga empuk dan masak.
- jika air berkurang tambah kuantiti air jgn terlalu banyak.
- masukkan jagung yang telah dileruikan.
selepas itu, masukkan santan,pastikan api tidak terlalu besar.(sederhana)
- masukkan gula pasir,gula melaka dan sedikit garam.
-masak bubur selama 10 minit dan hidangkan..

^^ penggunaan jagung di dlm resepi ini boleh juga digantikan dengan sagu mata ikan ^^
^^ pastikan sagu tersebut dimasak terlebih dahulu dan di bilas dengan air bg mengurangkan kanji^^



No comments:

Post a Comment