NUFFNANG

Saturday, August 7, 2010

Donut Suria



DONUT SURIA
By courtesy of Puan Suria Insani of Resipi.Net & Hana

Bahan A
  • 3 cawan tepung gandum
  • 3 sudu besar susu tepung
  • 3 sudu besar lelemak sayuran (shortening)
  • 3 sudu besar gula caster
Bahan B
  • 200ml air suam
  • 2 sudu teh instant yeast
  • => 20ml air tambahan jika perlu, bergantung kepada jenis tepung.
Kaedah penyediaan
  • Satukan semua Bahan A. Masukkan bancuhan Bahan B ke Bahan A. Masukkan air tambahan jika perlu. Kemudian uli doh hingga licin dan lembut.
  • Terus terap atau bulat-bulatkan dan letak inti pilihan (saya perap dulu bila dah naik dua kali ganda baru terap)
  • Perap hingga naik dua kali ganda, lebih kurang 30 minit (bergantung pada suhu sekeliling)
  • Goreng dengan api sederhana hingga warna coklat keemasan.
  • Salut dengan gula aising/gula caster atau pun dicelup dengan coklat .

No comments:

Post a Comment