NUFFNANG

Saturday, October 30, 2010

Nasi Beriyani II


Cubaan kali kedua memasak Nasi Beriyani. Gambar diatas Nasi Beriyani, Acar Mentah and Ayam Masak Merah. Untuk resipi ayam masak merah dan acar mentah.

Untuk resipi Nasi Beriyani, resipi daripada dapur  Mat Gebu

BAHAN NASI BERIANI JUS OREN :-)   Saya buat Nasi beriyani biasa jerrr....
4 cawan beras basmathi, rendam 25 minit dan toskan
1 1/2 cawan susu cair
4 1/2 cawan air
1 biji bawang besar, didadu
3 biji bawang merah*
2 ulas bawang putih*
1 inci halia*(*dikisar halus)
2 camca besar rempah beriani + sedikit air, bancuh jadikan pes
1 1/2 camca besar bes oren sunquick *  saya tak letak
1 kiub ayam "Maggi"
1 ketul kecil gula batu * Saya tak letak
Rempah tumis (1 kayu manis, 1 bunga lawang, 3 buah pelaga, 5 bunga cengkih)
Garam secukup rasa
Daun pudina, daun pandan dan daun ketumbar (yang ni agak2 jee) * tak letak daun ketumbar
2 camca besar minyak sapi
Beberapa titik pewarna makanan kuning
Hirisan daun bawang/daun sup, untuk hiasan
Bawang goreng, untuk hiasan
Gajus, kismis dan kacang pes, untuk hiasan * tak letak daun sup/bawang dan kacang peas
* Saya tambah yang ini :-
  -1 biji tomato di potong 6
  -1 biji cili hijau buang biji belah 2


Cara-caranya :
  1. UNTUK NASI BERIANI JUS OREN :- Dalam kuali, cairkan minyak sapi, masukkan rempah tumis dan bawang besar dan tumis hingga harum. * masukkan tomato dan cili hijau masak sehingga tomato lembut Tuang bahan2 kisar dan juga rempah beriani tadi. Kacau rata. Masukkan beras dan goreng hingga rata dengan rempah. Alih beras tadi ke dalam rice cooker. Masukkan air, susu cair, kiub ayam dan daun pandan. Kacau rata dan tambah garam seckup rasa, masukkan juga gula batu. Masak seperti biasa. Bila nasi kering, masukkan daun pudina, daun ketumbar, gajus, kismis, dan kacang pis. Buat beberapa lubang dan masukkan pewarna kuning (bancuh dengan sedikit air). Biar nasi tanak betul2 dan gemburkan dengan chopstick. Boleh hidangkan dengan menabur hirisan daun sup/daun bawang dan bawang goreng...Selamat mencuba!!

2 comments: