NUFFNANG

Sunday, October 10, 2010

Pecal Jawa

Resipi daripada Mat Gebu
BAHAN-BAHAN PECAL (ANGGARAN SAHAJA) :
Pucuk ubi, dicelur lembut, tos dan bila sejuk perah airnya * tak letak sebab takde :(
Kacang panjang, kerat2 1inci dan celur sekejap, toskan * tak letak
Timun, hiris memanjang
Senkuang, hiris memanjang * tak letak
Tauhu, goreng dan hiris
Tempe, goreng dan hiris
Taugeh, buang ekor dan celur sekejap, toskan
* saya letak kangkung celur dan daun salad...nak habiskan stok dalam fridge :)

BAHAN KUAH :-)
150 g kacang tanah
8 biji bawang merah
2 ulas bawang putih
2 inci isi cekur
1 inci belacan, dibakar
1 1/2 camca besar udang kering, rendam 10 minit dan toskan
10 tangaki cili kering, kerat dan cuci, toskan
10 - 15 biji cili padi (optional)
Jus asam jawa secukupnya
Garam dan gula secukup rasa
Kuantiti campuran cili merah dan api diatas agak pedas....kalau tak nak pedas boleh kurangkan kuantiti cili2.

CARA MEMBUATNYA :-)
  1. UNTUK KUAH :- Kacang tanah, disangai hingga rangup, buang kulit dan kisar separuh halus. Udang kering digoreng, angkat dan toskan, bawang merah dan bawang putih, digoreng, angkat dan toskan. Goreng juga cili kering dan cili padi, angkat dan toskan. Kemudian kisar bahan untuk kuah kecuali jus asam jawa, kacang tanah, garam dan gula. Kemudian gaul bahan kisar tadi dengan kacang tanah, tambah air asam secukupnya, tabah garam dan gula secukup rasa, jika perlu tambah air. Kuah perlu sederhana cair dan perlu ada rasa pedas, masam, masin dan manis (manis kena lebih sikit). Kacau rata dan ketepikan.
UNTUK PECAL :-Susun semua bahan2 sayur untuk pecal dalam bekas sesuai, tuang kuah secukupnya dan gaul rata.



No comments:

Post a Comment