NUFFNANG

Monday, November 7, 2011

Fruits cocktail pudding.....to cool down :)

Selamat Hari Raya Aidil Adha to friends & Family...errrrr a bit too late huh? Well it has been said "Better late than never". I've made this pudding as a dessert. I'm glad everyone enjoys it. The recipe from my mom... I don't know where she gets the recipe but it's worth trying hehehheheee :)


Recipe :-

Bahan-Bahan A

1     paket agar-agar
200 gm gula - anggaran dalam 4 senduk gula
3/4  camca besar tepung kastad di campur dengan sedikit air
1     tin susu cair

Cara-cara

Masak agar-agar dengan air sehingga larut. Kuantiti air sekadar agar-agar sama dengan paras agar-agar.
Apabila agar-agar sudah larut masukkan gula, bancuhan tepung kastad kacau rata
Masukkan susu cair dan rasa.
Sekiranya kurang manis boleh ditambah gula
Sekiranya campuran bahan-bahan tidak pekat boleh ditambah sedikit campuran tepung kastard.
Masukkan dalam bekas/loyang untuk disejukkan


Bahan-bahan B-Kuah

1 tin buah-buahan cocktail -asingkan sirup dan buah-buahan
1 tin susu cair
1 tin air -ikit sukatan tin buah-buahan cocktail tadi
3/4 camca besar tepung kastard dibancuh dengan sedikit air
200 gm gula-aggaran dalam 4 senduk gula
sehelai daun pandan
secubit garam

Cara-cara

Satukan sirap, air, gula, garam dan daun pandan di dalam periuk. masak sehingga mendidih
Masukkan tepung kastard dan susu cair biarkan mendidih sebentar dengan api yang sederhana
Masukkan buah-buahan cocktail
Rasakan kemanisannya sekiranya kurang manis tambahkan gula ...angkat
Sejukkan dalam peti ais



Cara penyediaan

Potong agar-agar kecil-kecil dan hidangkan bersama kuahnya.

No comments:

Post a Comment