NUFFNANG

Saturday, June 4, 2011

Lontong...........for brunch!!!

Happy weekend People ! Today I made simple lontong for brunch.....using all the vegetable available in the fridge. I also made sambal tumis telur to be eaten with lontong unfortunately no kuah kacang......:(((( too lazy to make some!



BAHAN-BAHAN :-

1 kotak santan.........saya guna Harmoni
2 batang serai, dititik
1 biji bawang besar, dihiris halus *
3 ulas bawang putih *

sedikit halia *
2 camca besar udang kering, direndam 10 minit, toskan *
 Kisar bahan-bahan yang bertanda ****
1/2 cekak so hoon, dikerat dan direndam
2 keping fucuk dipotong rendam
2 keping tempe, dipotong kecil ...digoreng, angkat dan ketepikan

2 keping tauhu  ...digoreng, angkat dan ketepikan
1/2 camca teh serbuk kunyit
sayur kobis, dihiris
1/2 biji sengkuang, dipotong mancis
1 batang lobak merah, dipotong mancis
10 tangkai kacang panjang, dipotong serong

 ##### saya tambahkan bunga kobis, cendawan dan tomato .... sebab nak habiskan stok!
 

Cara membuatnya:-
  1. Di dalam periuk tumis bahan-bahan yang dikisar, serai dan serbuk kunyit hingga garing.
  2. Masukkan 2 liter air dan separuh santan masak hingga mendidih.
  3. Masukkan sengkuang, lobak merah, kobis dan fucuk dan soo hoon. Biar mendidih perlahan dan masukkan tauhu dan tempe. Tambah garam.
  4. Akhir sekali tuang baki santan dan kacau perlahan, biar mendidih perlahan. Angkat dan boleh dihidangkan bersama nasi impit dan sambal tumis..

No comments:

Post a Comment