NUFFNANG

Saturday, March 5, 2011

TEMPURA and SUSHI (JAPANESE)





BAHAN - BAHAN TEMPURA :

200 gm tepung gandum


1 noss egg

250 ml cold water

Seasoning

200 gm Udang

200 gm Sotong

½ noss sweet potato

CARA MEMBUAT :

- Satukan tepung, telur, seasoning dan air sejuk.

- Gaul sehingga sebati dan tapis.

- Panaskan minyak, sadur udang, sotong, keledek dan goring di dalam minyak banyak.

- Masak sehingga kuning keemasan, angkat dan toskan



BAHAN - BAHAN SUSHI :
 
2 sheet seaweed


250 gm Japanese rice

2 tbsp sugar water

2 tbsp vinegar

½ noss cucumber ( batonnet )

½ noss carrot ( batonnet )

Mayonnaise



CARA MEMBUAT :

- Masak beras jepun seperti biasa.

- Apabila masak gaul nasi jepun dengan cuka dan air gula.

- Kepal nasi dan letak atas seaweed.

- Susun timun,lobak merah dan mayonnaise

- Gulung rapat dan wrap, simpan sebentar di dalam peti sejuk.

No comments:

Post a Comment