NUFFNANG

Saturday, March 5, 2011

GREEN CURRY CHICKEN





BAHAN – BAHAN :


1 tbsp minyak masak

1 noss bawang besar

2 tangkai daun kari

10 biji cili padi

50 gm daun ketumbar

2 tbsp serbuk kari daging

50 gm daun pudina

500 gm daging ayam

½ cup air

1 ½ cup santan

3 helai daun limau purut

1 tbsp nam pla ( sos ikan )

1 tsp air limau

Seasoning

CARA MEMBUAT :

- Panaskan minyak.

- Kisar daun pudina,daun kari,bawang besar,serbuk kari,cili padi,bawang putih,serai,daun limau purut dan air.

- Tumis bahan yang telah dikisar sehingga garing.

- Masukkan ayam dan biarkan mereneh.

- Masukkan kentang.

- Apabila ayam dan kentang empuk.

- Campur santan dengan sedikit air. Masukkan kedalam masakkan tadi.

- Biarkan mereneh selama 5 minit,perasakan.

- Hidang.

No comments:

Post a Comment