NUFFNANG

Saturday, March 5, 2011

CHICKEN LEMON



BAHAN – BAHAN :


1 noss egg

2 tsp corn flour

¼ tsp grated garlic

500 gm chicken breast fillet ( cut into strips )

LEMON SAUCE MIX :

2 tsp corn flour

1 2/3 tsp sugar

4 tbsp lemon juice

1 tbsp chicken stock + water = ¾ cup

1 tbsp soy sauce

CARA – CARA :

- Panaskan minyak.

- Satukan daging ayam,garam,lada sulah,tepung jagung, dan telur.

- Apabila minyak panas masukkan daging ayam tersebut. Masak sehingga kuning keemasan. Angkat dan toskan.

- Di dalam sauce pan , panaskan air, chicken stock, jus lemon, gula,lada sualh dan soy sauce. Simmering bahan tersebut.

- Bancuh tepung jagung dengan sedikit air.

- Masukkan bancuhan tepung jagung ke dalam campuran tadi. Kacau sehingga pekat.

- Curah sos di atas isi ayam telah di goreng tadi.

- Angkat dan hidangkan.

No comments:

Post a Comment