NUFFNANG

Saturday, March 5, 2011

SUP TULANG RAWAN BEREMPAH ( SINGAPORE )



BAHAN – BAHAN :


200 gm tulang rawan

250 ml santan

Minyak masak.

1 tbsp tepung jagung + air

BAHAN REMPAH ‘A’ :

1 biji bawang besar

4 ulas bawang putih

1 inch halia

4 biji cili padi

1 tbsp serbuk kari daging

1 tsp serbuk jintan manis

1 tbsp serbuk ketumbar

1 tsp serbuk jintan putih

1 biji buah keras

1 tsp belacan

BAHAN REMPAH ‘B’

1 tangkai daun kari

1 tbsp bunga kantan ( cincang )

6 biji buah pelaga

2 biji bunga lawang

6 biji bunga cengkih

1batang kulit kayu manis

Garam

Lada sulah


CARA – CARA :

 Bersihkan tulang rawan.

 Kisar bahan (A) iaitu bawang besar, bawang putih, halia, cili padi, serbuk kari daging, serbuk jintan manis, serbuk ketumbar, serbuk jintan putih, buah keras, belacan dan air.

 Satukan kesemua bahan (B) iaitu daun kari, bunga kantan, empat sekawan.

 Panaskan minya dn tumis bahan (B). sehingga naik bau.

 Masukkan bahan (A) yang telah dikisar tadi.masak hingga garing.

 Masukkan tulang rawan, masak sehingga daging kecut sedikit. Jika air kuarang tambah air.

 Masukkan air. Biarkan mendidih dan masak sehingga daging empuk.

 Masukkan santan cair. Kacau sebati dan masukkan sedikit bancuhan tepung jagung.

 Masukkan garam dan lada sulah.

No comments:

Post a Comment