NUFFNANG

Saturday, January 15, 2011

Laksa Penang


Ni resipi yang tertunggak...dah buat lama tapi tak sempat nak upload!!! Kuah laksa sedap kalau disimpan 1 malam.

Bahan-bahan:-

Laksa...saya guna laksa basah beli di pasar
2   liter air
5   ekor ikan selayang
5   ekor ikan sardin ...yang segar ye :)
1   cawan isi udang
2   inci belacan
5  ulas bawang merah
2  kuntum bunga kantan
secekak daun kesom
segenggam ikan bilis
petis @ otak udang...kalau suka
4-6 keping asam keping
4  camca besar cili kisar



Cara-cara:-

Rebus ikan dengan 2 keping asam keping
Toskan air...letak air dalam periuk
Asing isi ikan dan tulang
Kisar isi ikan, ikan bilis, udang, belacan dan bawang masukkan ke dalam periuk yang berisi air ikan...masukkan cili kisar
Kisar tulang ikan dan ambil airnya sahaja masukkan ke dalam periuk tadi
Belah 2 bunga kantan masukkan ke dalam periuk tadi
Masukkan daun bunga kesom, garam dan baki asam keping
Didihkan diatas dapur sehingga kuah masak

Bahan-bahan sampingan untuk dihidangkan bersama laksa
Daun salad
Timun
Cili padi/Cili merah
Limau kasturi
Nenas dan Telur.....kalau suka :)

No comments:

Post a Comment