Saturday, March 5, 2011
TEMPURA and SUSHI (JAPANESE)
BAHAN - BAHAN TEMPURA :
200 gm tepung gandum
1 noss egg
250 ml cold water
Seasoning
200 gm Udang
200 gm Sotong
½ noss sweet potato
CARA MEMBUAT :
- Satukan tepung, telur, seasoning dan air sejuk.
- Gaul sehingga sebati dan tapis.
- Panaskan minyak, sadur udang, sotong, keledek dan goring di dalam minyak banyak.
- Masak sehingga kuning keemasan, angkat dan toskan
BAHAN - BAHAN SUSHI :
2 sheet seaweed
250 gm Japanese rice
2 tbsp sugar water
2 tbsp vinegar
½ noss cucumber ( batonnet )
½ noss carrot ( batonnet )
Mayonnaise
CARA MEMBUAT :
- Masak beras jepun seperti biasa.
- Apabila masak gaul nasi jepun dengan cuka dan air gula.
- Kepal nasi dan letak atas seaweed.
- Susun timun,lobak merah dan mayonnaise
- Gulung rapat dan wrap, simpan sebentar di dalam peti sejuk.
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment