Saturday, March 5, 2011
SUP TULANG RAWAN BEREMPAH ( SINGAPORE )
BAHAN – BAHAN :
200 gm tulang rawan
250 ml santan
Minyak masak.
1 tbsp tepung jagung + air
BAHAN REMPAH ‘A’ :
1 biji bawang besar
4 ulas bawang putih
1 inch halia
4 biji cili padi
1 tbsp serbuk kari daging
1 tsp serbuk jintan manis
1 tbsp serbuk ketumbar
1 tsp serbuk jintan putih
1 biji buah keras
1 tsp belacan
BAHAN REMPAH ‘B’
1 tangkai daun kari
1 tbsp bunga kantan ( cincang )
6 biji buah pelaga
2 biji bunga lawang
6 biji bunga cengkih
1batang kulit kayu manis
Garam
Lada sulah
CARA – CARA :
Bersihkan tulang rawan.
Kisar bahan (A) iaitu bawang besar, bawang putih, halia, cili padi, serbuk kari daging, serbuk jintan manis, serbuk ketumbar, serbuk jintan putih, buah keras, belacan dan air.
Satukan kesemua bahan (B) iaitu daun kari, bunga kantan, empat sekawan.
Panaskan minya dn tumis bahan (B). sehingga naik bau.
Masukkan bahan (A) yang telah dikisar tadi.masak hingga garing.
Masukkan tulang rawan, masak sehingga daging kecut sedikit. Jika air kuarang tambah air.
Masukkan air. Biarkan mendidih dan masak sehingga daging empuk.
Masukkan santan cair. Kacau sebati dan masukkan sedikit bancuhan tepung jagung.
Masukkan garam dan lada sulah.
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment