NUFFNANG

Saturday, March 5, 2011

BASIC BUTTER PRAWN



BAHAN – BAHAN :


190 gm prawn

3 tbsp butter

6 noss bird eye chillie ( chopped )

3 spring curry leave

3 clove garlic ( chopped )

½ tsp sugar

½ tsp salt

1 tbsp soy sauce

2 noss egg

CARA MEMBUAT :

- Panaskan minyak dan butter di dalam pan. Apabila minyak sudah panas masukkan udang, masak udang sehingga masak. Angkat dan toskan.

- Panaskan minyak di dalam pot .

- Untuk membuat ‘egg floss’, pecahkan telur dan perasakan dengan garam dan lada sulah dan kacau bersama.

- Apabila minyak sudah panas. Tuang telur sedikit – sedikit sambil pengacau telur yang dituang tadi dengan menggunakan whisk.

- Apabila telur sudah masak, toskan telur dengan menggunkan skimmer.

- Panaskan pan dengan sedikit minyak.

- Masukkan garlic, daun kari, cili padi,. Kacau sebati sehingga naik bau.

- Masukkan udang yang telah dimasak tadi dan telur ( egg floss ),garam dan lada sulah.

- Angkat dan hidangkan.

No comments:

Post a Comment