Saturday, March 5, 2011
BASIC BUTTER PRAWN
BAHAN – BAHAN :
190 gm prawn
3 tbsp butter
6 noss bird eye chillie ( chopped )
3 spring curry leave
3 clove garlic ( chopped )
½ tsp sugar
½ tsp salt
1 tbsp soy sauce
2 noss egg
CARA MEMBUAT :
- Panaskan minyak dan butter di dalam pan. Apabila minyak sudah panas masukkan udang, masak udang sehingga masak. Angkat dan toskan.
- Panaskan minyak di dalam pot .
- Untuk membuat ‘egg floss’, pecahkan telur dan perasakan dengan garam dan lada sulah dan kacau bersama.
- Apabila minyak sudah panas. Tuang telur sedikit – sedikit sambil pengacau telur yang dituang tadi dengan menggunakan whisk.
- Apabila telur sudah masak, toskan telur dengan menggunkan skimmer.
- Panaskan pan dengan sedikit minyak.
- Masukkan garlic, daun kari, cili padi,. Kacau sebati sehingga naik bau.
- Masukkan udang yang telah dimasak tadi dan telur ( egg floss ),garam dan lada sulah.
- Angkat dan hidangkan.
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment