Saturday, March 5, 2011
CHICKEN LEMON
BAHAN – BAHAN :
1 noss egg
2 tsp corn flour
¼ tsp grated garlic
500 gm chicken breast fillet ( cut into strips )
LEMON SAUCE MIX :
2 tsp corn flour
1 2/3 tsp sugar
4 tbsp lemon juice
1 tbsp chicken stock + water = ¾ cup
1 tbsp soy sauce
CARA – CARA :
- Panaskan minyak.
- Satukan daging ayam,garam,lada sulah,tepung jagung, dan telur.
- Apabila minyak panas masukkan daging ayam tersebut. Masak sehingga kuning keemasan. Angkat dan toskan.
- Di dalam sauce pan , panaskan air, chicken stock, jus lemon, gula,lada sualh dan soy sauce. Simmering bahan tersebut.
- Bancuh tepung jagung dengan sedikit air.
- Masukkan bancuhan tepung jagung ke dalam campuran tadi. Kacau sehingga pekat.
- Curah sos di atas isi ayam telah di goreng tadi.
- Angkat dan hidangkan.
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment