NUFFNANG

Saturday, January 29, 2011

Mee Udang


Mee Udang ......baru-baru ni pergi Taiping @ Tepen. Mee udang ni sangat popular di sana di Kuala Sepetang Sepanjang jalan banyak restoran mee udang. Sempat jugak singgah di Restoran Mee Udang Mak Jah . Ni gambar mee udang kat Restoran Mak Jah yang femes itu :)



Resipi cedok daripada Hana

Bahan-bahan
  • 1/kg mee kuning
  • 300 gm udang saiz L 
  • 4 sb lada boh / lada giling
  • *4 ulas bawang merah@1 biji bwg besar - hana gune bwg besar
  • *3 ulas bawang putih
  • *1 sb udang kerin
  • *1/2 inci halia
  • 1 sb petis
  • 3 sb sos tomato
  • 1 sb sos cili
  • keledek / kentang yg tlh direbus n di lenyek (optional- utk pekatkan kuah)- x ltk
  • gula n garam
  • taugeh n sawi
  • daun bawang n bawang goreng 
  • * untuk kuah saya guna air rebusan kulit dan kepala udang.
Cara-cara
  1. Rebus udang hingga masak.tapis keluar udang n asingkan.Air rebusan jg buang. nak sedap lagik masukkan air rebusan daging.
  2. Tumis lada boh hingga garing.Kisar bahan bertanda *.Tumis lak bahan kisar hingga betul garing n naik bau.
  3. Masukkan air rebusan udang.biar kuah mendidih.Masukkan sos tomato, sos cili n petis.Renehkan kuah.
  4. Masukkan garam n gula.bergantung pada citarasa masing.Adalah lebih baik kalau kuah ni direneh lebih lama.Lagi lama sedap.
  5. Letak keledek/kentang yg tlh dilenyek utk memekatkan kuah.Tapi kuah ni dah cukup pekat sbb ada letak sos.so depend masing2lah eh...
  6. Celur mee, taugeh n sawi.Masukkan udang yg telah direbus tadi.tuang kuah n taburlah dengan daun bawang dan bawang goreng

No comments:

Post a Comment