Mee Udang ......baru-baru ni pergi Taiping @ Tepen. Mee udang ni sangat popular di sana di Kuala Sepetang Sepanjang jalan banyak restoran mee udang. Sempat jugak singgah di Restoran Mee Udang Mak Jah . Ni gambar mee udang kat Restoran Mak Jah yang femes itu :)
Resipi cedok daripada Hana
Bahan-bahan
- 1/kg mee kuning
- 300 gm udang saiz L
- 4 sb lada boh / lada giling
- *4 ulas bawang merah@1 biji bwg besar - hana gune bwg besar
- *3 ulas bawang putih
- *1 sb udang kerin
- *1/2 inci halia
- 1 sb petis
- 3 sb sos tomato
- 1 sb sos cili
- keledek / kentang yg tlh direbus n di lenyek (optional- utk pekatkan kuah)- x ltk
- gula n garam
- taugeh n sawi
- daun bawang n bawang goreng
- * untuk kuah saya guna air rebusan kulit dan kepala udang.
- Rebus udang hingga masak.tapis keluar udang n asingkan.Air rebusan jg buang. nak sedap lagik masukkan air rebusan daging.
- Tumis lada boh hingga garing.Kisar bahan bertanda *.Tumis lak bahan kisar hingga betul garing n naik bau.
- Masukkan air rebusan udang.biar kuah mendidih.Masukkan sos tomato, sos cili n petis.Renehkan kuah.
- Masukkan garam n gula.bergantung pada citarasa masing.Adalah lebih baik kalau kuah ni direneh lebih lama.Lagi lama sedap.
- Letak keledek/kentang yg tlh dilenyek utk memekatkan kuah.Tapi kuah ni dah cukup pekat sbb ada letak sos.so depend masing2lah eh...
- Celur mee, taugeh n sawi.Masukkan udang yg telah direbus tadi.tuang kuah n taburlah dengan daun bawang dan bawang goreng
No comments:
Post a Comment