Selamat Hari Raya Aidil Adha to friends & Family...errrrr a bit too late huh? Well it has been said "Better late than never". I've made this pudding as a dessert. I'm glad everyone enjoys it. The recipe from my mom... I don't know where she gets the recipe but it's worth trying hehehheheee :)
Recipe :-
Bahan-Bahan A
1 paket agar-agar
200 gm gula - anggaran dalam 4 senduk gula
3/4 camca besar tepung kastad di campur dengan sedikit air
1 tin susu cair
Cara-cara
Masak agar-agar dengan air sehingga larut. Kuantiti air sekadar agar-agar sama dengan paras agar-agar.
Apabila agar-agar sudah larut masukkan gula, bancuhan tepung kastad kacau rata
Masukkan susu cair dan rasa.
Sekiranya kurang manis boleh ditambah gula
Sekiranya campuran bahan-bahan tidak pekat boleh ditambah sedikit campuran tepung kastard.
Masukkan dalam bekas/loyang untuk disejukkan
Bahan-bahan B-Kuah
1 tin buah-buahan cocktail -asingkan sirup dan buah-buahan
1 tin susu cair
1 tin air -ikit sukatan tin buah-buahan cocktail tadi
3/4 camca besar tepung kastard dibancuh dengan sedikit air
200 gm gula-aggaran dalam 4 senduk gula
sehelai daun pandan
secubit garam
Cara-cara
Satukan sirap, air, gula, garam dan daun pandan di dalam periuk. masak sehingga mendidih
Masukkan tepung kastard dan susu cair biarkan mendidih sebentar dengan api yang sederhana
Masukkan buah-buahan cocktail
Rasakan kemanisannya sekiranya kurang manis tambahkan gula ...angkat
Sejukkan dalam peti ais
Cara penyediaan
Potong agar-agar kecil-kecil dan hidangkan bersama kuahnya.
Monday, November 7, 2011
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment