NUFFNANG

Sunday, April 10, 2011

Karipap @ Epok-epok



Karipap...orang Johor panggil epok-epok. Masa mula-mula duduk kat Johor konfius jugak karipap...epok-epok, Roti canai....parata, fucuk...tahu kering wakakakaaaaa...ade citer lawak pasal tahu kering ni. Apa-apa pun lah asalkan bendanya ade tak kesahlah kan :). Dah 2 minggu berturut-turut buat karipap minggu lepas buat karipap sardine....inti ada lebih tu yang buat lagi minggu ni. Tapi minggu ni buat lagi satu jenis karipap kari ayam kentang. Dah 2 minggu berturut-turut jugak lah pergi Gunung Lambak Eco Resort. Minggu lepas gi bawak budak-budak ni mandi minggu ni ayah diaorang pergi menebas, kesian pulak budak-budak tu so ajak gi jogging @ morning walk kat situ. Breakfast karipap sebelum pergi...ayahnya tak  sempat nak breakfast tak per bola golf banyak kalau lapar boleh telah sebiji dua wahhhhh kejam sungguh bini sorang nikan ????

Resipi.

Kulit Karipap

1.   3     cawan tepung gandum
2.   1/2  cawan minyak masak
3.   1     camca besar mentega
4.   sedikit air
Cara-cara :-

Panaskan minyak dan mentega....sederhana panas sahaja
Masukkan dalam tepung gandum kacau dengan menggunakan garfu sehingga aduanan menjadi seperti crumbs
Masukkan air sedikit demi sedikit sehingga tepung boleh diuli.
Canaikan adunan dan leperkan.
Terapkan adunan dengan menggunakan acuan yang bulat...saya guna muncung gelas yang agak besar sedikit.
Sudukan inti dan kelim karipap.
Goreng dengan cara terendam dalam minyak yang sederhana panas.
Mengikut seorang sahabat saya kalau minyak terlalu panas..akan menyebakan kulit karipap menggerutu dan tak cantik.



 
Inti Karipap

Inti Sardine

Bahan-bahan :-
1. 1 tin sardine yang besar
2. 1 labu bawang besar
3. 1 biji kentang sederhana besar didadu
4.  sedikit cili kisar....ikut citarasa masing-masing kalau suka boleh letak lebih
5. sedikit air asam jawa
6. sedikit garam
7. sedikit daun sup di potong dikecil-kecil....optional
minyak masak untuk menumis

Cara-cara :-

Tumiskan minyak...masuk bawang besar yang didadu. Masak hingga layu
Masukkan cili kisar dan dimasak hingga garing. 
Kemudian masukkan kentang dan digoreng seketika
Masukkan Sardine bersama-sama dengan sosnya dan dihancurkan.
Masukkan air, asam jawa dan garam....masak sehingga kentang empuk dan pekat serta kering.
Akhir sekali masukkan hirisan daun sup.
Sejukkan sebelum dimasukkan kedalam adunan kulit karipap.

Inti Kari Ayam Kentang
Bahan-bahan :-

1    mangkuk sederhana besar isi ayam...didadu
1    biji kentang yang sederhana besar...di dadu
1    labu bawang besar...dikisar
2    ulas bawang putih...dikisar
1/2 inci halia...dikisar
3-4 camca besar serbuk kari...........bergantung kepada citarasa masing-masing kalau suka pedas boleh letak lebih....bancuh dengan sedikit air
sedikit daun kari
garam
minyak untuk menumis

Cara-cara :-

Tumis bahan-bahan kisar sehingga naik bau.
Masukkan daun kari dan serbuk kari...masak sehingga pecah minyak
Masukkan daging ayam dan kentang dan sedikit air.
Masak sehingga daging ayam masak dan kentang empuk
Masukkan garam dan masak lagi sehingga inti menjadi kering.
sejukkan sebelum dimasukkan ke dalam inti karipap.

So ade beberapa picture ambik masa pergi tadi....


Naik Jambatan gantung...bertuah budak2 ni tak takut sikit pun....maknye je yang gayat!!!


Dah penat jogging @ morning walk, naik jambatan, main2 kat playground...kite minum dulu sambil tengok turtle and fishes......




Angsa pun ade.......:)))))

Oklah...bye..bye Gunung Lambak....macam jauh jer bunyi nye kan padahal 2-3 minit jer dari rumah. Hari-hari lalu tapi jarang dapat singgah..oklah next time kite pergi lagi okey.




No comments:

Post a Comment