One of my favourite kuih ni...sedap dimakan panas-panas waktu hujan...wahhhhhh dengan nescafe syiokkkk!!!!!!
Bahan-bahan :-
(sukatan agak-agak je ye....)
Kacang Dhal (biasa saya beli di kedai India...ada berjenis2 dhal so tanya penjual tu yang mana satu Dhal untuk buat Vadai)......saya pakai dalam 2 cawan dhal direndam semalam @ 6-8 jam
1 labu bawang besar..... dihiris nipis-nipis/didadu
1 tangkai daun kari....dihiris
5 biji cili kering.....di hiris (boleh diganti dengan cili hijau)
1/2 camca teh serbuk jintan manis
garam
minyak untuk menggoreng
Cara-cara :-
- Toskan kacang dhal yang telah direndam.
- Tumbuk kacang dhal @ kisar kasar-kasar
- Campurkan dengan kesemua bahan-bahan kecuali minyak
- Basahkan tangan dan ambik adunan buat bulat-bulat *** sekiranya adunan tidak boleh disatukan tambah sebiji telur kedalam adunan.
- Goreng hingga garing
- Hidangkan panas-panas.
No comments:
Post a Comment