Resipi daripada Hana
- 13/4 caw tepung gandum
- 125 gm cold butter ( u can mix 80mg butter+45mg shortening)
- 50 gm castor sugar
- secubit garam
- 2-3 sudubesar air sejuk/ais
- 4 biji epal hijau-dikupas kulit & potong dadu kecil
- 100 gm gula perang
- 2 sudubesar butter
- 1 suduteh cinnamon powder
- 1/2 suduteh serbuk pala - tk ltk
- 1 biji lemon-ambil jus & parutan kulitnye sekali
- 3-4 sudubesar almond kisar (can also use hazelnut)
- secubit garam
- Pastri- ayak tepung,garam then tambah butter serta garam dan gaulkan menggunakan hujung jari(atau pastry cutter) sehingga jadi spt serbuk roti. masukkan air sedikit demi sedikit dan gaul sebati hingga membentuk doh. wrap dgn plastic dan sejukkan dlm petiais selama 20 minit. kemudian bahagi dua doh dan satu bahagian bolehla dibentukkan kedalam acuan tart. cucuk2 kan dasar pastri dan isikan filling keatasnye sebelum ditutup atasnya dgn sebahagian doh lagi.cucuk2kan juga permukaan doh dgn garpu dan hias ikut suka. sapukan kuning telur keatas nya dan bakar dalam oven yg telah dipanaskan @ 180c selama 30-40 minit.
- Filling-panaskan butter then masukkan apple, gula perang dan masak hingga epal agak lembut. kemudian masukkan jus beserta parutan kulit lemon, cinnamon & nutmeg powder, garam dan almond kisar masak hingga pekat.
No comments:
Post a Comment