Happy weekend People ! Today I made simple lontong for brunch.....using all the vegetable available in the fridge. I also made sambal tumis telur to be eaten with lontong unfortunately no kuah kacang......:(((( too lazy to make some!
BAHAN-BAHAN :-
1 kotak santan.........saya guna Harmoni
2 batang serai, dititik
1 biji bawang besar, dihiris halus *
3 ulas bawang putih *
sedikit halia *
2 camca besar udang kering, direndam 10 minit, toskan *
Kisar bahan-bahan yang bertanda ****
1/2 cekak so hoon, dikerat dan direndam2 keping fucuk dipotong rendam
2 keping tempe, dipotong kecil ...digoreng, angkat dan ketepikan
2 keping tauhu ...digoreng, angkat dan ketepikan
1/2 camca teh serbuk kunyit
sayur kobis, dihiris
1/2 biji sengkuang, dipotong mancis
1 batang lobak merah, dipotong mancis
10 tangkai kacang panjang, dipotong serong
##### saya tambahkan bunga kobis, cendawan dan tomato .... sebab nak habiskan stok!
Cara membuatnya:-
- Di dalam periuk tumis bahan-bahan yang dikisar, serai dan serbuk kunyit hingga garing.
- Masukkan 2 liter air dan separuh santan masak hingga mendidih.
- Masukkan sengkuang, lobak merah, kobis dan fucuk dan soo hoon. Biar mendidih perlahan dan masukkan tauhu dan tempe. Tambah garam.
- Akhir sekali tuang baki santan dan kacau perlahan, biar mendidih perlahan. Angkat dan boleh dihidangkan bersama nasi impit dan sambal tumis..
No comments:
Post a Comment